Spring Extreme 2017 - Marija Bistrica, 27.5.2017

U Mariji Bistrici, Hrvatska, Krapinsko zagorska županija, je u subotu 27.5.2017 za ljubitelje adrenalina po prvi put organizirana "Spring Extreme 2017", ekstremna vožnja ATV i quad vozilima. Organizatori susreta su bili "Polaris Croatia", "ATV, Quad & SxS Shop * QuadSquad International", "Autoprijevoz Mario" i "RUSAN - MIKRON D.O.O.", uz potporu nekolicine domaćih zaljubljenika u off-road.


Druženje je počelo jutarnjim okupljanjem kod Krpića, tj. kod Bistroa "Mladost" u Mariji Bistrici, gdje je bio organiziran doručak za sve sudionike. Okupilo se 40-tak hrabrih off-road vozača iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Nakon doručka se krenulo promotivnom vožnjom na foto i video dokumentiranje, a poslije toga je krenula akcija!


Trasa kojom se vozilo je bila dužine oko 40 km. Start je bio kraj farme Vajda u Tugonici, a cilj iza zaselka Jantoleki u Globočecu. Za one koji ne poznaju detaljno ovaj kraj, to je otprilike smjer Marija Bistrica - Konjščina. Sam naziv susreta govori da je ruta napravljena dosta extremno pa nije bila namijenjena baš svakome. Za svladavanje cijele trase je trebalo dosta snage, energije, izdržljivosti, koncentracije te jako i izdržljivo vozilo. Trasa je zamišljena i napravljena sa jako puno strmih i zahtjevnih uspona ili spuštanja na šumskom terenu. Između tih ekstremnih dijelova postoje prečice, ali cilj vožnje nije bilo provozati se od A do B već svladati cijelu rutu. Prava stvar za ljubitelje oktana i adrenalina!


Većina uspona ili spustova je imala težu i lakšu varijantu pa su se vozači na početku grupirali u 4 grupe, svatko prema svojim sposobnostima ili osjećaju sposobnosti :-) Svaka grupa je imala iskusnog predvodnika koji je već prošao trasu jer je većina vozača bila prvi put na ovom terenu. Nije se vozilo natjecateljski da se postigne što bolje vrijeme, ali opet nije cilj niti turistička vožnja s panoramskim razgledavanjem. U stvari, kad se vozi u grupi, tada se svaki pojedinac mora prilagoditi prosjeku grupe ili će otpasti ako se preračunao u sposobnostima. Iz tog razloga su se nakon prve dvije-tri kontrolne točke vozači spontano malo pregrupirali kad su vidjeli kakvi su zadaci pred njima tako da smo na kraju imali sveukupno 2 grupe, jaču i slabiju.


Uspone i spusteve je riječima teško opisati, a i slike i video ne mogu točno dočarati težinu zadataka. Tek uživo se vidi koliko je to sve ekstremno! Neki od uspona su možda i pod 70-80 stupnjeva nagiba, po nekima se većina nas ne bi spuštala ili penjala ni pješice. Radi se o šumskim zemljanim terenima s korijenjem, suhim lišćem i kojekakvim otpalim granama drveća, a na par usjeka se našlo i nešto blata. Teren na strminama je bio suh pa je to malo olakšalo vožnju. Organizatori su mjesecima prije istraživali teren nebi li pronašli atraktivne lokacije za rutu. Za trasiranje su najzaslužniji Matija i Karlo Kovačić, koji su dali sve od sebe da učesnicima čim više zakompliciraju život :-) Sve zahtjevne dionice su napravljene na dijelovima šume gdje skoro nitko ne prolazi jer su toliko strmi i nepristupačni da tu nitko ne ide ni pješice.


Već sam rekao da za takve ekstremne napore treba imati i pravi stroj. Uglavnom su to bili 4x4 strojevi s 500 i više kubika. Može se to prijeći i samo sa zadnjim pogonom, ali stroj i vozač u tom slučaju trebaju biti vrhunski pripremljeni! Nezahvalno je spominjati marke vozila jer bi netko mogao reći da baš njegovu marku nisam spomenuo, ali najviše je bilo Polarisa, zatim Can-Amova te nekoliko ostalih s jednim ili dva predstavnika.


Vozači su trasu svladali za otprilike 4 sata, s tim da je jača grupa, razumljivo, bila ipak nešto brža, a bilo je i par kvarova koji su na par mjesta usporili prolaze, ali su uspješno riješeni. Na par mjesta su vozači "u žaru borbe" imali bliske susrete s bukvama, ali ništa strašno ni za bukve ni za vozače. Na usponima se uglavnom vozilo na zadnjim kotačima, a na strminama su zadnji kotači htjeli preteći prve. U povratku je vožen "slobodni" stil, odnosno vozači su se samoinicijativno organizirali u nekoliko grupa te još jednom prošli najzanimljivije dijelove.


Za sve sudionike je na sredini rute osigurana zakuska sa štrukljima i pićem, a na kraju večera i zabava "Kod Krpića".

Foto i video materijale možete pronaći na linkovima:

Foto:
Facebook - Photo Video by Damir Glavač

Video:
Youtube - Damir Glavac AutoMoto FotoVideo


Informacije:
Facebook - Spring Extreme 2017 


Objavi komentar